Er du på boligjakt har du kanskje fått denne beskjeden opptil flere ganger. Det kan se ut til at det blir stadig vanligere at noen legger frem et bud til selger før visningen i det hele tatt har startet.

Bud som kommer inn før visningen kalles både kuppbud, privatbud og forhåndsbud. Mange kontakter selger direkte og avtaler en privatvisning, for å «kuppe» boligen før en budrunde.NHP5D6VX99

For at et boligsalg kan kalles kuppet må budet være på bordet og akseptert før de oppsatte visningene.

Forbrukerrådet publiserte i november 2015 en rapport om kupping av boliger i Oslo. De undersøkte 250 boliger som lå ute for salg i august og september i fjor. Rapporten viser at 30 % av boligene ble forsøkt kuppet før visning. Men kun fem prosent av selgerne aksepterte forhåndsbudet.

I samtlige av tilfellene Forbrukerrådet undersøkte, tjente selger flere hundre tusen på å gjennomføre annonserte visninger fremfor å takke ja til budet.

Det eneste selger egentlig sparer inn på i salgsprosessen er visningshonoraret. Mange meglere tar ikke betalt for dette uansett, og noen tar ikke betalt før det eventuelt blir flere enn de to som er satt opp.

Kjøperne er ofte lei og desperate

pexels-photo-101808-largeFelles for mange av de Forbrukerrådet intervjuet som valgte å legge inn bud før visning, forteller at de har vært på boligjakt i lang, lang tid, og var både lei og desperate.

De så seg lei på at flere og flere boliger ble kuppet før dem, og valgte samme taktikk. Det finnes ingen angrerett ved kjøpt og salg av bolig i Norge. Man bør derfor være svært forsiktig når slike avtaler inngås.

 

 Kan utgjøre en risiko

Megler har ikke lov til å behandle bud som ikke står til klokken 12:00 dagen etter siste visning. De får derfor ikke gjort jobben sin med å gi råd til selger når et forhåndsbud kommer inn.Retro Office Space With Books, Furniture And Sun Flare

Det kan være vanskelig for privatpersoner å hente ut finansieringsinformasjon om kjøperen fra banken, og du risikerer at den som forsøker å «kuppe» boligen ikke har tilstrekkelig finansiering.

Det man må huske på er at om en kjøper er såpass interessert at den velger å legge inn bud før visning, kan man være rimelig sikker på at den kommer til å delta i budrunden senere også.

Spørsmålet er hvem som egentlig vinner. Selger får aldri vite hva boligen kunne gått for, og kjøperen får aldri vite om den betalte for mye.
Ta kontakt med oss i Grünerløkka og Torshov Eiendomsmegling om du har spørsmål rundt kjøp og salg av bolig!