Det finnes side opp og side ned på nettet om hva man skal spørre om på visning. Men hva med svarene på spørsmålene dine?

Med samlet erfaring på nærmere 60 år i denne bransjen har vi fått med oss litt av hvert på veien, og i denne føljetongen skal vi forsøke å besvare hva folk flest faktisk lurer på visning.

 

Hvor høyt over prisantydning vil denne boligen gå?

Det er naturlig nok ingen fasit på dette, men i prisklassen kr. 2,0 til 3,5 mill. er snittet av salgssummene ca. 400.000,- over utgangsprisen. Siden dette er et snitt vil man kunne oppleve av boliger i denne prisklassen også kan går for det dobbelte av dette igjen, men snittet ligger altså her.

Nøkler 1Hva forventer selger å få?

Ofte fleipes det med at vi alle tror vi bor i slott. Når man selger boligen sin kan det virke som denne «troen» forsterkes i et hett marked og at prisforventningene presses over taket. Prat med megler, hun eller han skal ha kartlagt dette i forkant av salgsprosessen og ved fastsettelse av prisantydning. Som budgiver krever markedsføringsloven at selger aksepterer utgangspris, men husk, selger står fritt til å ombestemme seg eller endre prisforventningene fortløpende om spesielle forhold skulle tilsi dette.

Hvor mye haster det å få solgt?

Dette er et godt og viktig spørsmål. Ikke nødvendigvis hvor mye det haster, men hva som er forventet og ønskelig overtagelse for selger. Dette er viktig for kjøper også, da begge parter har økonomiske interesser av en passende overtagelse. Avklar dette så tidlig som mulig med megler, det kan også gi deg et fortrinn i avsluttende budprosess. Husk at det ikke bare er selger som bestemmer dette, begge skal komme med ønsket overtagelse. Hos oss er det 100% avklart overtagelse før bud aksepteres.

Har det vært stor interesse for denne boligen?

Nok et godt spørsmål som ofte stilles. Dette er viktig for å best mulig kunne kartlegge interessen for boligen og ikke minst påfølgende budrunde. I dagens markedet er det meget vanlig med private visninger, oftest i forkant av fellesvisninger. Ved å spørre megler får man en oversikt over alle som har vært på visning. Vi meglere styrer her ofte etter hvor mange navn vi har på liste og et snitt ligger i dag på mellom 10 og 30 stk. etter to visningsdager, men vi har selv i dagens marked hatt alt fra 2 til 135 navn på liste. Med andre ord er dette viktig å vite hvis du ønsker å by.

Kan selger være villig til å motta privat bud?

Dette spørsmålet får vi hver uke. Svaret er ikke enkelt, men på det store generelle lerretet anbefaler vil ikke selger å akseptere dette. Men, igjen har vi opplevde mye, blant annet bud i forkant av visning direkte til selger på kr. 1 mill. over prisantydningen på 2,2 mill. som var reell nok i seg selv. Her valgte selger å selge før visning. Det vi prøver å formidle er at en kjøper da ikke vet om man betaler for mye, mens selger kan risikere å gå glipp av en god budrunde. Som vi pleier å si til selger; «hva er sannsynligheten for at akkurat denne personen er den i hele markedet som er villig til å betale mest for akkurat din bolig?»

Lurer du på noe om kjøp og salg av bolig, og hvilke spørsmål du bør stille? Ta kontakt her!

 

 

sunset-hands-love-woman-medium