En boligannonse kan for uinnvidde være like lett å forstå som gresk. Eier, andelsleilighet, fellesgjeld, IN-ordning, bruksareal og bruttoareal. Hva betyr egentlig ordene i boligannonsen?

Før du hiver deg ut i boligmarkedet kan det være greit å ha en oversikt over hva begrepene faktisk betyr. I dette innlegget får du en ordliste som forhåpentligvis gjør boligjakten lettere.

 

Verdi, pris og fellesgjeld

 

Prisantydning:

Meglerens vurdering av boligens pris.

Verditakst:

Takstmanns vurdering av boligens pris.

Markedsverdi:

Megler og takstmanns vurdering av hva boligen er verdt, med utgangspunkt i lignende boliger i samme område.

Låneverdi:

Låneverdi er en forsiktig vurdert markedsverdi av eiendommen, dette er takstmannens antagelse av boligens nedre verdi. Låneverdien skal gi banken den nødvendige sikkerheten for pant i eiendommen. Den ligger ofte på rundt 80 til 90 % av verditaksten.

Fellesgjeld:

Dette er borettslagets, sameiets eller aksjelagets gjeld. Andel fellesgjeld er den delen av fellesgjelden som hver enkelt leilighet i «laget» står ansvarlig for. Dersom laget har fellesgjeld, nedbetales lånet gjennom månedlige felleskostnader.

Felleskostnader:

En fast sum du som eier betaler hver måned. Den dekker for eksempel vedlikehold, kommunale avgifter, vaktmester, snømåking med mer. Vær obs på at summen kan øke dersom det trengs store reparasjoner eller styret ønsker å pusse opp.

Fellesformue:

Det motsatte av fellesgjeld. «Lagets» penger på bok.

IN-ordning (Individuell nedbetaling av fellesgjeld):

Noen «lag» har vedtatt en ordning hvor andelseiere kan nedbetale hele eller deler av sin fellesgjeld når man måtte ønske. Vær obs på at det finnes både fordeler og ulemper ved dette. Les mer om IN-ordning her.

Ligningsverdi:

Den verdien du fører opp i selvangivelsen at boligen din har. Ligningsverdien fastsettes til 25 % av markedsverdien til boligen. Har man gjeld på boligen, har man oftest ikke skattemessig formue, og må derfor ikke betale formuesskatt

pexels-photo (1)Dokumentavgift:

Avgift på 2,5 % av kjøpesummen som betales inn til staten. Gjelder kun ved kjøp av selveierbolig, da man må tinglyse overføring av fast eiendom.

Boligens areal og eierformer

Bruksareal:

Boligens areal på innsiden av ytterveggene. Areal der takhøyden er lavere enn 1,9 meter regnes ikke med, så har boligen skråtak kan den i realiteten være større.

Bruttoareal:

Hele boligen målt fra ytterveggenes yttersider. Inkluderer også bod og kjellerrom. Bor man vegg i vegg med en nabo, måler man fra midten av veggen man deler.

Selveierbolig:

Boligen er registrert som en egen eiendom i eiendomsregisteret, og man har eksklusiv bruksrett. Man eier deler av eiendommen med andre seksjonseiere.

Borettslag:

Borettslaget eier boligen din. Du er en andelseier, og leier leilighet av borettslaget. Du er samtidig medeier i borettslaget.

Aksjeleilighet:

Et aksjeselskap eier bygningen du bor i, og du eier en eller flere aksjer i selskapet som gir deg bruksrett til en bolig.

Andelsleilighet:

Borettslaget eier eiendommen, men du eier en andel som gir deg borett til en bolig.

 

Ta kontakt med oss i Grünerløkka Torshov Eiendomsmegling om du lurer på noe, eller ønsker en gratis rådgivningstime!