Den 19.10.16 skrev Trygve Hegnar i Finansavisen fra lederplass om lokkepriser og selgers/meglers prising av boliger i dagens Oslomarked, dette er ikke alltid like balansert fremstilt i media.

Lokkeprising

Dette ordet har vært en gjenganger i media i mange år nå, noen ganger har det vært svært berettiget benyttet, andre ganger dessverre helt uten grunnlag. Selve «definisjonen» på lokkepris er når selger og megler priser en bolig bevist for lavt uten at selger er villig til å selge på utropsprisen. Samtidig har megler et konkret ansvar av å ikke prise en bolig lavere enn man mener den er verdt på salgstidspunktet. Når boligprisene i de siste årene har gått til himmels og også mye høyere enn det selger og megler kan se for seg, er ikke dette såkalte lokkepriser. Med den store prisstigningen i noen områder av byen er det ikke rart det er krevende å «gjette» salgssummen. Ingen av dagens meglere har vært med på en slik priskarusell tidligere. Selges en bolig langt over prisantydning er det ikke det samme som lokkepris.pexels-photo-104811-large

Selgers rett

Sett deg inn i selgers ståsted. Du gjør alt klart til visning med fin styling, flotte bilder, lekkert prospekt etc. Ønsker du deg mange eller få på visning? Dumt spørsmål egentlig, men så lenge du soleklart ville solgt på utropsprisen og megler priser boligen objektivt korrekt i forhold til dagens markedsverdi, kan du gå ut med den prisen du ønsker! Dette er ikke lokkepris, det må man få med seg. Som Hegnar skriver; » Det er ikke noe poeng for selger å få én kjøper til visningen og budrunden».

Galskap

I artikkelen refereres det til byrådsleder Raymond Johansen som beskriver det som galskap at 10 meglerfrimaer er beskyldt for lokkepriser og mener samtidig at det er både hinsides og uredelig av meglerne. Det at selger ønsker best mulig avsetning på boligen sin er vel helt normalt? Så lenge man oppfører seg korrekt i.h.h.t. avsnittet over kan vel ikke dette sees på som verken uredelig eller kynisk, som også nevnes i arrikkelen. Det er viktig å veie sine ord og ikke angripe parter som strengt tatt enten bare følger spillereglene eller ønsker best mulig resulat for sin egen bolig. Vi håper at politikere og myndighetene jobber sammen om å stimulere til økt boligbygging av de rette boligene i Oslo, dette er det eneste som vil dempe prisveksten over tid.

Les også: Nå blir det dyrere. Igjen…

 

 

red-oak-oak-leaves-autumn-leaves-64755-large