I ett stadig hetere boligmarked i hovedstaden og da spesielt på de mindre leilighetene, er det vanlig at så mange som 60% av førstegangskjøperne har med seg foreldre på visning. Da skjer ofte det litt av hvert.

Åpen visning

På visning opplever vi dette ofte som et skuespill. Når foreldre blir med studenten for å se på boliger går nesten alle inn i visse, faste mønstre og vi ser rolletypiske fordelinger innad i familien.

Den gode mor 

Mødre er gjerne praktikeren, de passer på at kjøkkenet er praktisk for sitt formål og stort nok, er det nok lagringsmuligheter? Er det nok skapplass i leiligheten og hvordan er det med plass til hvitevarer? Sikkerheten i området kommer også høyt på prioriteringslisten, hvordan er det å ferdes her etter mørkets frembrudd? Far går imidlertid ofte inn iden beskyttende machorollen.

Snekker’n, rørlegger’n, advokaten og super praktikeren

– Fedre er uten tvil de som utpeker seg mest. De vil nok være litt kjekke og greie, spesielt hvis det er datteren som skal kjøpe. Plutselig blir far både megler, rørlegger og snekker og skal prate ned prisen. Megler, da fortrinnsvis den mannlige delen, er ofte en som datteren må skjermes for en hver pris. Nesten forhistoriske trekk å spore her. Og så går gjerne datteren bak og synes det er litt kleint, og ofte observerer andre interessenter smile litt på visning over scenen som utspiller seg foran dem.

Gutteklubbenadvokat2

I far-sønn relasjonen er det imidlertid gjerne mer Gutteklubben Grei-tendenser, hvor det viktigste spørsmålet til sistnevnte ikke sjeldent er hvor TV’en kan stå, det spørsmålet har vi ikke fått fra en jente. Her diskuteres det sjeldent de praktiske ting mor tenker på. Beliggenhet er også her et tema som ofte kommer høyt opp og avstand til dagligdagse knutepunkter.

Familiepenger

 

I meglermiljøet ser man at det blir mer og mer vanlig for de mest kjøpesterke foreldrene å legge inn bud flere hundretusen over prisantydning for å riste av seg andre interessenter. For et par uker siden hadde vi en mann på visning i fullt treningsutstyr, svett og varm. Han slang inn et bud 500.000 kroner over takst for datteren, snudde på hælen og løp videre i møte. En skikkelig kjekk og grei type med nesen god plantet i skyene. Han forventet at han kuppet hele budrunden og var helt utilgjengelig under hele budprosessen. Overraskelsen var nok stor for han når han tapte budrunden med 200.000,-

 

 advokat