Spriket mellom hvem som får solgt og hvem som ikke blir besøkt øker i starten av 2017. Det er lenge siden pulsen på Oslomarkedet har vært så nervøst.

Vi som trodde at det ikke var mulig å ha færre boliger til salgs i Oslo enn i 2016, tok grundig feil. Starten på 2017 viser en nedgang på et allerede historisk labert ut utvalg.

Fullt hus på visning eller?

Tempoet i Oslo sentrum forsetter med ennå større styrke enn det avsluttet med i 2016. For den store massen iallfall. For sjelden har det vært større sprik mellom fulle hus og trange oppganger på visning og visninger som er helt folketomme i en hel time. Dette er verken unormalt eller vanskelig, bare å sette prisen høy nok det! Det er sagt før og det gjentas igjen, se ikke blindt på prisen, men les prospekt nøye i forkant for å finne ut hvorfor akkurat denne boligen er priset slik den er. De boligene som går dyrest kan enkelt deles i to kategorier; den styggeste og den fineste. Så lenge disse er priset markedsmessig korrekt åpner folk lommeboka litt ekstra her, og rekordene settes ukentlig. Dette kan være en utfordring.

Dritten i midten

Det er vel ingen som vil ha dette vel? Det kan iallfall noen ganger se slik ut på visning, for der er det som regel få eller ingen mennesker. Er planløsningen ikke optimal i dag, eller er standarden egentlig bra men ikke din smak? Eller har megler bare bommet på prisantydningen? Det kan være svært mange grunner til dette, så her er det den og de som klarer å se igjennom dette, som klarer å se muligheter som vil være vinneren til en super bolig til en, ja utrolig men sant i dagens markedet, fornuftig pris!

Økte boligpriserNHP5D6VX99

Vi har tidligere i høst snakket om den «nye prisingen» hvorpå megler nå skal treffe bedre med utropsprisen og forsøke å ta høyde for en evt. budrunde også, slik at den endelige markedsprisen samsvarer med utropsprisen i størst mulig grad. Dette er svært krevende i et marked med boligunderskudd som opererer etter aksjonsprisnippet. Er dette prisdrivende? Fører dette til ekstra unødvendig høye priser? Vel her er det mange meninger, men vi har vel ment fra starten, at ja slik vi opererer er dette prisdrivende og enn så lenge har vi hatt rett. Vi må håpe og jobbe for at dette avtar, men så lenge kjøper A har mer penger enn kjøper B og C igjen, er det auksjonsprinsippet som gjelder og vi får en budrunde på toppen av de allerede økte prisene. Dette er verken ønskelig eller heldig er tilbakemeldingene vi får fra markedet hver dag.

Så mens Oslomarkedet sliter litt med hva som er rett pris til rett tid, håper vi at bolig selgerne våkner fra vinterdvalen snart og gir markedet en etterlengtet balanse:-)