Denne overskriften smalt mot oss i E24 den 31.10.16. Skulle nesten tro det var en halloweenspøk, men det er nok altså bare den nye prisingen som slår inn. Hva skjer med boligmarkedet nå?

Hittil i 2016 er det ca. 1% av boligene som har blitt solgt til under prisantydning. Prisstigningen i Oslo har i de siste 12 måneder steget med over 18% i snitt og med St. Hanshaugen som Oslo 2. dyreste bydel er det langt fra normalt at boliger selges så mye under prisantydningen, som her opprinnelig var kr. 5.990.000,-. Når en bolig selges såpass mye under utgangsprisen, syntes markedet at prisen var for høy og regulerte denne ned.

Litt nervøst

Etter vel en måned nå med ny prising hvor meglerne har prøvd å lukket gapet mellom prisantydning og salgspris, viser de foreløpig tall at det har hjulpet godt så langt. Men vi har ett stykke å gå før vi er der vi skal være. Det er betraktelig færre besøkene på hver visning, men dette er ok for da får megler tatt enda bedre vare på de interesserte. Noen visninger har dårlig besøk og andre til og med ingen innom. Det er fremdeles veldig mange interessenter som er usikre på hva som gjelder og hvordan man skal lese de nye prisene. Har megler tatt høyde for budrunden? Hvorfor ligger prisen høyere enn tidligere nylige salg? Og hva vis jeg ender opp med å betale for mye?

 

Oslo rådhus

Dårlig informasjon

På visning får vi mange spørsmål hver gang og det er mange som ikke har fått med seg den nye prisingen. Her må alle (forbundene og meglerkjedene) ta sitt ansvar bevisst og være ennå tydligere ut til markedet på hva vi faktisk prøver å gjøre her. Det er viktig at alle de som prøver å skaffe seg et nytt hjem har det absolutte beste beslutningsgrunnlaget før de skal by. Det er også viktig at du som interessent spør og graver om alt du måtte lure på, husk det finnes aldri dumme spørsmål her. Spør, spør, spør!

Hva skjer videre?

Hvordan boligmarkedet utvikler seg fremover skal vi overlate til andre å spå (eller gjette om du vil), men sesongmessig vil markedet «få hjelp» av at det roer seg ned mot jul og at tempoet vil avta i takt med den reduserte prisstigningen. Det vil ikke komme en ny bølge med flere boliger til salgs i år, det får vi håpe januareffekten tar seg av. Det vil forhåpentligvis bli litt lettere å orientere seg for kjøperne med ett bedre priset marked, men vær klar over at det fremdeles vil finnes boliger som går over prisantydning noen steder. Dette grunnet tilbud/etterspørsel, auksjonsprinsippet og at det alltid er noe som er mer interessant og at noen har mer å by med.

Penger