At Ola og Kari er opptatt av boligstoff i mediene har alle redaktører fått med seg for lenge siden, men er nødvendig nok en gang å rope ut i media om Boligkrakk, Prisras og Nå vil boligprisene synke de 3 neste årene? Det tror iallfall de vet hva som selger aviser. Man trodde at det var krig, sex og kjærlighet som skapte de største overskriftene, men vi må vel legge til bolig her også...

pexels-photo-68421Slutt å rope!

Endelig. Endelig har vi fått tegn til en kommende balanse i Oslo markedet, endelig har noen skjønt at selv ikke dette markedet vokser inn i himmelen. Likefullt er overskriftene i alle media stadig fetere, folk blir urolige og usikre og lurer på hva man skal foreta seg. Dette merker vi meglere mer og mer for hver dag som går. Boligmarkedet, som så mye annet, går i sykluser og for oss som har holdt på i en halv mannsalder, er dette noe vi har vært borti mange ganger tidligere. Det er ingen krise! Tvert om, så er dette en etterlengte nedkjøling etter noen anstrenge år for Oslomarkedet.

1,4% ned

Dette er den største nedgangen i Oslo før sesongkorrigering som er målt siden 2003, men vi må ta med i betraktningen at nedgangen er fra et rekord høyt nivå. Prisene er fremdeles høye i sentrale områder. Det er viktig at selger tar inn over seg hva som er de gjeldene markedspriser, og alle som har eid en Oslo bolig i mer enn 1-2 år har hatt en fortjeneste, så grådig bør man ikke være. Vi kjøper hovedsakelig bolig tross alt for å bo og ikke bare investere. Historisk sett er det ikke unormalt med en sesongkorrigert nedgang inn i sommermånedene men på grunn av siste års gjentagende prisvekst hver måned, er det jo krisestemning å spore i hver en avis. Her er det mange som uttaler seg med store ord som ukritiske journalister spisser til fete overskrifter.

Hvorfor skjer dette da?

I hele 2016 klagde vi på hvor rekordlavt utbud av boliger vi hadde. Etter påske skjedde takstskiftet på ett par uker og plutselig har vi ett stikk motsatt marked. Søndag 11. juni er det 2087 visninger i Oslo. Da blir det god plass på visningene i iallfall. Så hvorfor har dette skjedd nå? Igjen er dette en kombinasjon av flere faktorer, men de viktigste forhold å peke på er kreditt tilgang, sauementalitet og fremtidstro. I blogginnlegget http://eiendomsmeglerbloggen.no/43-2/ skriver vi om de nye lånekravene som kom fra 01.01.17, men som stort sett ikke gjorde seg gjeldene i stor stil før i mars/april mnd. Her er det nå mange som ikke får lån lenger og dette påvirker antall folk på visning. Vi har også snakket sauementaliteten tidligere, og nå etter påske har «alle» bestemt seg for å selge, da mindre besøk på visninger kan være et tegn på at markedet er i ferd med å snu. Dette blir da en selvoppfyllende profeti, og utbudet øker drastisk. Med dagens avis overskrifter ser du jo ut til at markedet skal ned i de neste 3 årene, så nå er det bare å selge unna. Vi får en negativ fremtids tro. Det de fleste glemmer er at vi stort sett kjøper og selger i samme marked og majoriteten kjøper seg opp, så det lønner seg da å handle i et nedadgående marked:-)

sunset-hands-love-woman-medium