Du er på visning i drømmeboligen og megleren rekker deg en brosjyre. Du er hodestups forelsket i takhøyden og de fine gulvene. Men at utseende ikke er det viktigste vet alle, så hvilken informasjon i prospektet er viktig?

Startup Stock Photos

Mye av informasjonen du finner i prospektet er du som kjøper pliktet til å sette deg inn i. Husk at det ikke finnes noen angrerett for kjøp av bolig i Norge – i tillegg til at de fleste boliger i dag selges med en «som den er»-klausul.

Det kan finnes visse forhåndsbestemmelser, forpliktelser og rettigheter knyttet til din eiendom. Det kan gå en vei over eiendommen din, eller naboen kan ha bruksrett på deler av den. Du finner også informasjon om utleie, og hvorvidt dette er tillatt eller ei.

Les mer: De forskjellige eierformene

Se opp for negative formuleringer om boligens tilstand

Leser du om «noe fukt», «bad bør holdes under oppsikt» er det grunn til bekymring. Hør med både melger og selger, og tenk nøye over om du har råd til et nytt bad, eller drenering. Les ekstra nøye på informasjonen om boligens tilstand. Spør en megler eller få hjelp av kyndige fagfolk om du mangler kompetansen – oppussing og fuktskader blir fort dyrt!

Det er uhyre viktig at eiendommen har ferdig attest eller midlertidig brukstillatelse, det betyr at det er lov å bo der. Forhør deg med megler og kommune om ingen av disse attestene foreligger.

Les mer: Slik leser du bolig annonsen

Har du råd til å bo her?

Prospektet gir deg god oversikt over hvilke utgifter som tilkommer boligen. Du får informasjon om løpende faste kostnader, offentlige gebyrer, tinglysning og eventuelle andre utgifter. Ta en ekstra titt her, og se hva totalen ender opp på når du inkluderer renter og lån. I tillegg er det nyttig å studere borettslagets økonomi, om det er i et slik leiligheten befinner seg.

Om dette ikke er opplyst i prospekt, forhør deg med megler om borettslaget har planlagt utbedringer eller oppussing, dette kan utgjøre store endringer på fellesgjelden.  

I bunn og grunn råder vi deg til å lese hele prospektet med lupe. Er det noe du er usikker på eller ikke forstår, spør megler, selger, venner, familie og andre sakkyndige. Vær trygg på at du er godt informert før din livs største investering.

Ta kontakt med oss i Grünerløkka og Torshov Eiendomsmegling om du har spørsmål rundt hva du bør se etter i prospektet.