Nå er det jammen ikke lett å være forbruker. Den ene uken skal boligmarkedet i Oslo ha en prisnedgang i de neste 4- 7 årene. Uken etter snuser vi på bunnen av prisnedgangen. Hva skal vi egentlig forholde oss til?

At mediene er mer en den «4. statsmakt» er ofte en sannhet. Det er som man sier; «står det ofte nok i avisen, tror man til slutt på det».

5. desember – Mørketiden er over

Etter en fin november måned for mange meglerhus er det optimismen som brer seg, endelig noe hyggelige nyheter. Antall besøkende på visning øker og meglere melder om fine budrunder for noen selgere. Andre selgere igjen sliter fremdeles med å slutte en handel, men er det prisen det står på? Veldig ofte er det det. Det store økonomiske bildet tegner også en god og positiv fremtidstro. Det er forventet økonomisk vekst, lav rente og et stabilt arbeidsmarked. Dette er noen av signalene som taler positivt for en forsiktig prisvekst i boligmarkedet. 

Men! Vi vet jo at media vrenger og vri på alt for å selge mest mulig aviser. Vi vet også hva som selger og en ting som er helt sikkert, du vil aldri lese i en avis at «Alt er bare bra og solen skinner». Jo verre overskrifter jo bedre.

6. desember – Ser ikke lys i tunnelen

Ja, lett å være forbruker om dagen er det iallfall ikke. Hva skal man egentlig tro på da? Her nevnes det at man ikke tror boligmarkedet har nådd bunnen ennå og at man ikke vet når dette vil skje. Man har ennå ikke sett lyset i tunnelen. Når skal jeg kjøpe? Nå eller vente? Hvor mye kan jeg tape på å handle feil? Fasiten er ikke klar og «forståsegpåerne» er flere enn noen gang. Merk at de aller fleste pleier å ta feil. Dommedagsprofeter har media levd godt på i alle år og gitt de fri spalteplass. Skjønner de godt jeg. Dette selger aviser. Folk blir usikre og engstelige. Setter seg på gjerde i en stor fin saueflokk og lar psykologien råde. Hvem vinner? Den som er tøffeste (og kanskje smartest?) og går mot strømmen? Sannsynligvis ja. Tenk langsiktig.

Markedet regulerer seg selv

Her er det like mange meninger som med alt annet. Igjen er media den store pådriveren her, i all den tid det er psykologien som rår, så ser vi dette gang på gang. Vi hadde en korrigering ned i Oslo markedet i 2004/2008-2009/2013 og nå i 2017. Litt fleipete sier vi at boligmarkedet vil gå litt ned igjen i 2021, altså hvert 4. år… Hele poeng er at historisk sett har markedet fint regulert seg selv, uten strenge boliglånsforskrifter eller andre reguleringer. Når vi skriver desember 2017 ser vi ett mer stabilt boligmarked i Oslo. Tilbudet er fremdeles større enn ettersprøselen, og det fungerer godt med rett prising. Har man langsiktig perspektiv og kjøper for å bo er det bare å handle nå, for en ting vet vi med 100% sikkerhet. Prisene skal opp og ned i fremtiden også.