Det sies at all markedsføring er god markedsføring, men er det egentlig slik?

I de siste årene har en rekke aktører kommet på markedet med selg bolig selv tjenester, og en av de siste ut er selskapet Propr. Det som er nytt med dette er at det i bunnen er startet av en etablert meglerkjede Sem & Johnsen. De er ivrige i markedsføringen som seg hør og bør for ett nyetablert selskap og i det siste har de gitt ut noen friske filmsnutter som dessverre verken er ærlige eller redelige for noen og aller minst for forbrukerne.

Ærlighet

Det er ikke lett å lage reklame i dag, og det å spille på humor, ironi og kanskje sette ting litt på spissen kan være moro. Det som er ekstra viktig å passe på hvis man skal bevege seg ut på den tynne gren, er at fakta som presenteres i det minste er korrekt. Klarer man ikke dette, er dette verken humor eller i beste fall dårlige parodier. Det blir bare helt feil og ren løgn.  I disse filmsnuttene fremstilles det slik at en megler kan holde et gedigent party, kjøpe nye felger til Porschen eller ta seg en eksklusiv vinterferie på avkrevd provisjon etter ett salg. Ja det hadde vel vært fint. Morsom vinkling, men helt feil når målet med filmene kun er å berike Propr. For nå skal vi fortelle deg hva det virkelig koster å selge en 60 kvm. leilighet og hva en megler tjener på dette!pexels-photo-237904

Hva koster det å selge en bolig?

Vi tar utgangspunkt i en 60 kvm. leilighet som det henvises til i en av reklamesnuttene som gir megler en eksklusiv vinterferie. Nå skal du får se hvor mye han tjener. På en time skal vi finne en megler som kan gjøre denne jobben for totalt kr. 70.000,- inkl. mva. i Oslo i dag. For denne prisen får du verken en megler med lang erfaring, kunnskap eller gode meritter, men en helt ok megler som skal gjøre jobben greit. Her kommer et snitt regnestykke:

Provisjon: kr. 23.200,-

Tilrettelegging: kr. 8.900,-

Visninger: (2 stk. a kr. 1900,-) – kr. 3.800,-

Oppgjør: kr. 5.000,-

Markedsføring – liten bolig: 12.900,- (inkl. prospekter, 3 nettsider, facebook annonsering, vindusutstillinger og DM).

Fotograf: kr. 4.000,-

Tilstandsrapport: kr. 7.000,-

Utlegg forr.fører: kr. 3.000,-

Info PBE Oslo: kr. 700,-

Div. tinglysninger, grunnbok m.m: 1.500,-

Her får megler normalt provisjon av følgende satser; 23.200,-, 8.900,- og 3.800,-. Normal sats er 35% provisjon av netto grunnlag, dvs. 35.900,- /1,25 x 0,35 som gir en brutto lønn på kr. 10.052,-. Legger vi så til grunn en skattesats på 30% vil denne megleren få seg en helt fantastisk vinterferie for kr. 6.534,-. God tur!

Redelighet

Som megler i snart 20 år er ryddighet, ærlighet og opptre redelig noe av det første vi lærer våre nyansatte.  Vi skal sove godt om natten og alltid kunne stå inne for den jobben som nedlegges. Propr selv hevder selv at de vil tulle litt med meglerbransjen eller stereotypen av den. At det finnes noen håndfulle meglertyper med glattlagt hår, høy sjampis faktor og stort skrytebehov kan vi skrive under på, men dette er jo det absolutt minoriteten av bransjen. Mange tusen av de andre meglerne er hardtarbeidende kvinner og menn med 5  års utdannelse og familier hjemme. Å da til de grader henge ut en bransjen kun for egen vinning er langt fra redelig. I tillegg er dette svært villede for forbruker. Du kan velge å gjøre hele jobben selv å betale kr. 35.000,- til Propr eller så kan en megler gjøre hele jobben for deg for 70.000,-. Du ser jo selv hvor mye megler tjener av dette. Så kjære Propr, forsett med videosnutter, vær redelige med fremstillingen og husk på innholdet.

Uansett; ærlighet varer lengst.

 

sunset-hands-love-woman-medium