Din første bolig er mest sannsynlig ditt livs største investering. I dette innlegget skal vi oppsummere de viktigste tingene du må tenke på før boligjakten kan starte.

For det første må du finne ut av hvor du vil bo. Ønsker du å bo sentralt, eller i litt roligere omgivelser? Du må mest sannsynlig fire på kravene dine, så skriv opp en liste med hvilke punkter som er viktige for deg. Hva er viktigst og hva er du villig til å gi opp?Bilde av nøkler

Planlegg! Hvordan ser livet ditt ut om to år? Om du ønsker deg barn i løpet av de nærmeste årene passer det kanskje ikke å bo i åttende etasje uten heis.

Avklar økonomi! Sett deg klare rammer for hva du ønsker å bruke på bolig. Det er viktig å gjøre dette i forkant, for i budrunden blir man fort revet med og følelsene tar fort overtaket på lommeboken. Ikke bruk mer enn du har satt opp i forkant. Husk det kommer alltid nye tog!

For at ingen skal ta fra deg drømmeleiligheten med forkjøpsretten sin, kan det være lurt å melde seg inn i OBOS eller andre boligbyggelag om de har leiligheter i området du vil bo. Årskontingenten er ofte lav, og med ansiennitet stiller du sterkere i konkurransen. Husk at du kan arve ansiennitet fra foreldre og besteforeldre.

Sparing og krav til egenkapital

Finanstilsynet krever at 15 % av boliglånet skal dekkes med egenkapital. Ønsker du et lån på to millioner, må du altså ha 300.000,- i egenkapital. Men husk at dette gjelder totalprisen på boligen, så man må også regne inn fellesgjelden. Er det en fellesgjeld på 100.000,- trenger du altså 315.000,- i egenkapital.

Det lønner seg å etablere en god relasjon med banken din. Hold deg langt unna betalingsanmerkninger og vis at du klarer å spare jevnt og trutt, da ser banken at du er til å stole på.

Er du under 33 år anbefaler banken deg å spare i BSU (Bolig sparing for ungdom). Det gir deg en svært god rente, og du kan trekke fra inntil 5000,- på skatten hvert år.

Husk at du skal leve med boliglånet i mange tiår fremover

Bilde av en leilighet, man ser sofa og bord og et vindu. Når du har kommet dit i prosessen at du finner en leilighet du har lyst til å by på, er det lurt å ha finansieringsbeviset i orden. Dette er et bevis på hvor mye du får lov til å låne i banken. For å få dette må du søke om lån. Banken vil at du tar med deg siste års selvangivelse og lønnsslipper for de to siste månedene.

Husk at du skal leve med lånet i 20 til 30 år, det er viktig at du finner ut av hva du har råd til å betale i faste utgifter hver måned.

I tillegg til renter og avdrag på lånet, kan nye utgifter som forsikring, kommunale utgifter, strøm og vedlikehold også dukke opp. Ta også med i regnestykket at renta kan stige.

Sett gjerne opp et budsjett på forhånd, så du vet hva du kan betale hver måned. Du må jo ha råd til smør på skiva i den nye leiligheten din også.

 

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende rådgivningssamtale om du ønsker mer informasjon som førstegangskjøper!