Det beste i livet er gratis! Det er mange som tilbyr det de kaller gratis verdivurdering, men hva er det som egentlig er korrekt her?

pexels-photo

 

Hvis man googler «gratis verdivurdering» finner man sider opp og sider ned med forskjellige aktører og meglere som tilbyr forskjellige former for dette. Men det er viktig å merke seg alle forutsetningene.

Er det egentlig gratis?

Er det noe som er gratis da? Ja, det er faktisk det. Mange meglerhus tilbyr gratis (og ofte uforpliktende) verdivurdering av din bolig, men det som er viktig å få med seg at mange kan ta seg betalt for denne tjenesten hvis man ønsker denne vurderingen skriftlig i etterkant. Det er jo som oftest det man ønsker enten man søker en bekreftet dokumentasjon på antatt markedsverdi eller trenger underlag til banken sin.

Prisen på denne skriftlige verdivurderingen ligger normalt på alt fra 1.000,- til 4.000,- avhengig av hva slags bolig du har. Husk derfor alltid å spørre megler om dette før du takker ja til denne gratis vurderingen.

Elektroniske systemer erstatter ikke meglers erfaring

Som de fleste har fått med seg er den digitale utviklingen stor også i meglerbransjen og vi får stadig nye, og innimellom, bedre systemer som skal støtte og underbygge de verdiene vi kommer frem til på befaringen. Dette skal være veldig bra for alle boligeiere og ikke minst banker, da treffsikkerheten på vurderingene øker. Meglerhusene bruker i dag flere forskjellige systemer som hjelper til med å treffe best mulig og sikker dokumentasjonen og vurderingen for ettertiden. Men også her er det verdt å merke seg at det ofte er store variabler på beliggenheten (også intern beliggenhet), standard, planløsning og teknisk tilstand. Det er her meglers erfaring, kunnskap og kompetanse settes på prøve.

Sørg for å få en korrekt verdivurdering

For å få en korrekt verdivurdering, er det meget viktig at megler fysisk er til stede på befaringen og ikke tar en «spansk en» over telefon eller mail. Banken tar som en forutsetning at verdivurderingen er foretatt med megler tilstede og gir sine tilbud etter dette. Skulle det skje at megler har avgitt vurdering uten personlig oppmøte og banken ikke er klar over dette, har det blitt gitt tilbud/finansiering på bristende grunnlag. Dette kan igjen få konsekvenser for ditt bankforhold.

 

landscape-mountains-nature-clouds

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss om du har spørsmål angående verdivurdering