Mange boligannonser lokker med IN-ordning. Men hva er det egentlig, og hva betyr det for deg?


pexels-photo-87223
Dette er IN-ordning

IN står for individuell nedbetaling av fellesgjeld. Dette åpner opp for at du kan kjøpe opp hele fellesgjelden når du vil, men er dette utelukkende positivt?

Fellesgjeld er borettslaget, sameiets eller aksjelagets samlede gjeld. Andel fellesgjeld er den delen av gjelden som hver enkelt leilighet i «laget» står ansvarlig for. Mange borettslag har vedtatt en ordning som gjør det mulig for andelseierne å nedbetale hele eller deler av fellesgjelden når de selv ønsker det. Borettslaget har da et minimumsbeløp som må innbetales, f.eks. kr. 30.000,-. I tillegg til dette tilkommer det et behandlingsgebyr til forr.fører på normalt rundt kr. 5.000,-

Med IN-ordning kan du styre hvordan du betaler ned fellesgjelden akkurat som et vanlig lån. Du kan betale ned alt på en gang, eller betale ned mer og raskere enn vanlig.

Bør jeg betale ned fellesgjelden?

Om du ønsker å nedbetale hele eller deler av fellesgjelden er det viktig at du setter deg godt inn i borettslagets økonomi, og om det er godt drevet og organisert. Det er også viktig at borettslaget er med i en sikringsordning/husleiegaranti for fellesgjeld og ubetalt husleie, så du ikke taper alt du har betalt ned om borettslaget skulle gå konkurs.

Som med all annen gjeld kan det lønne seg å nedbetale denne om man har midler til rådighet. Du får antageligvis ikke mer avkastning på sparepengene dine, enn du betaler i renter på fellesgjelden. Om dette er sparepenger du ikke ønsker å bruke til andre formål, kan det for noen lønne seg å bruke disse midlene for å redusere fellesgjelden sin.

Skal jeg ta opp lån for å nedbetale fellesgjelden?

Er det slik at du må ta opp lån for å nedbetale gjelden, bør du tenke seg om to ganger. Du vil normalt måtte betale høyere renter på ditt eget lån, enn på fellesgjelden til borettslaget.

Dette bør du gjøre

For å oppsummere: Har ditt borettslag en sikringsordning eller en husleiegaranti, ryddig og god økonomi, og du sitter med masse penger på bok som ikke skal til andre formål, kan du vurdere å nedbetale fellesgjelden for å redusere månedlige utgifter og renter. Må du ta opp lån for å finansiere fellesgjelden, bør du la vær, da dine renter i de fleste tilfeller vil være høyere enn det du må betale gjennom borettslagets låneordning.
Ta kontakt med oss i Grünerløkka og Torshov Eiendomsmegling om du har spørsmål eller ønsker en uforpliktende rådgivningstime!