Nå er det ca. 9 uker siden romjulen hvor blogginnlegget "Hva med litt ærlighet og redelighet Propr? fikk oppslag i både E24 og VG noe som resulterte i stort engasjement med 30 000 lesere på noen dager. Nå har også forbrukerombudet kommet på banen med svar til Propr's fremgangsmåte, noe som det skrives om i DN, Hegnar, E24 og VG den 25.02.17. Kritikken har ikke gått upåaktet hen her heller.

For er det noe som engasjerer Ola Nordmann i media så er det blant annet bolig. Det er ikke så veldig mange andre temaer som får mer spalteplass i løpet av ett år en hjem, bolig og eiendom. Og så er det alltid noen som tyr til noen smarte triks for å bli hørt. Tror de. For er det egentlig noe nytt under solen her? Se også dennne: «Hva med litt ærlighet og redelighet Propr?»

Selg boligen selv, siden tidenes morgen

Er det en ting som er helt sikkert, så er det at det ikke er noen nyhet at man kan selge boligen sin selv. Det har man alltid kunnet om man ønsket det. Og det beste av alt er at det ikke er noe vanskelig heller. Hvis du virkelig kan det. For fremdeles er det svært få som gjør dette  selv, ca. 2% på landsbasis var det vel i 2016. Hvorfor er det slik? Hadde det ikke bare vært å bruke en enkel, kundetilpasset tjeneste som tilrettela alt for deg? Tenk så flott, koster minimalt og så sitter du igjen med hele gevinsten selv. Har du tenkt på hva som er gevinsten egentlig? Og er du helt sikker på at du gjør ting 100% etter boken?treehouse-100206_960_720

Er gode råd egentlig dyre?

Som megler på vei inn i det 20 året i dette yrket, er det en ting som jeg vet helt sikkert. Meglerbransjen har vært, og er i kontinuerlig under utvikling og endring hele veien. Er det noen som vet omstille seg, så er det denne bransjen. Hva er så viktig fremover og hvor går veien videre? Nye teknologier kommer stadig og det er stort sett bra, men vi skal ikke gape over alt, for det er nemlig ikke slik at alt er like bra som det ser ut til. Det som derimot er særdeles viktig, og kanskje viktigere enn noen gang, er å være den profesjonelle, trygge og kunnskapsrike rådgiveren for forbrukerne, både selgere og kjøpere. Norge har blant de strengeste lovverkene i verden ved salg av bolig med profesjonell mellommann og er det da ikke et paradoks at noen oppfordrer deg til å selge boligen din selv? Det er en totalt annen verden av krav til deg som privat selger.  Når du skal selge din bolig med er verdi på 3 millioner, er en rådgivning på en ren meglerprovisjon på kr. 30.000,- egentlig dyrt? Og ennå mer interessant, hva sier dine potensielle kjøpere?

Klar tale

Det kan fremstå som særs merkelig, men ofte ser vi at våre interessenter på mange av våre visninger er mer opplyste om kravene til opplysninger som stilles ved salg via megler vs. privatsalg, enn det dagens boligselgere er. Vi opplever at 8 av 10 ikke føler det er trygt nok å kjøpe bolig av en privat selger, og dette er noe majoriteten av de som selger bolig selv ikke er klar over. En potensiell interessent kan jo ikke vite hvor dyktig du er til nettopp å selge boligen din selv?  Du kan ha de beste forutsetninger for å klare dette, men hvordan skal dine kjøpere vite dette?Oseberg_A_-_Waves_III

Kommet for å bli?

Har «selg bolig selv» tjenestene kommet for å bli? Har de ikke alltid vært der da spør vi? Klart de har en plass, men hvem og hvilken type tjeneste er opp til markedet å bestemme. Som en svært dyktig kollega i Privatmegleren en gang sa til meg, » det er rom for at mange kan lykkes i markedet» tror jeg også at dette gjelder for noen av disse tjenestene. Men som sist, er det viktig å være ærlige og redelige og slutte med villedende markedsføring og ta til seg hva til og med offentlige myndigheter påpeker.

Dette er hva noen dagens aviser skriver:

DN: Mener boligsalgstjeneste villeder om pris og antall brukere

 E24: En totalslakt!