Pr. juli 2016 er ettårs veksten i Oslo på ca. 15% siste 12 måneder. Bydel Grünerløkka i Oslo var det området i landet med størst prisstigning i juli, 1,4% nominelt. Er det en boligmangel i Oslo nå?

Karl_Johans_gate_abt_1890Er det noe «alle» interesser seg for og har en mening om, er det bolig og boligmarkedet. Vi nordmenn er kjente for å dra til når vi første er interesserte. I forhold til folketallet vårt er det få/ingen land verden som bruker så mye penger på oppussing, hvor eierfølelsen av egen bolig er så stor, hvor vi drikker så mye kaffe eller hvor vi har så stor andel av mobiltelefoner. Dette er også typisk norsk!

Mediastyrt?

Hver eneste dag, uken igjennom, kan vi lese om boligrelatert stoff i media. Ikke minst mange økonomer og påleste personligheter får mye spalteplass og øser ut med hva de mener om boligmarkedet og ikke minst hvor redde vi skal være for boligkrakk og tunge økonomiske nedturer. Det eneste vi vet med en viss sikkerhet, er at de en gang vil får rett. Men det blir lenge til. Det er ofte sagt at media er mer enn den fjerde statsmakt og vi ser, at det som står ofte i de store mediene, i en viss grad kan påvirke psykologien i markedet. Dette så vi klart i 2008/2009 og litt nå i 2018. Vi er inne i en ond spiral hvor «alle» vil kjøpe før de selger fordi det står i avisen hvor vanskelig det er å få seg ny bolig. Varelageret tømmes og prisene presses oppover. Hadde flere turt å selge boligen sin før de hadde kjøpt noe nytt, vil det avhjulpet noe på prispresset.

Kjære politiker

Det ble sagt av en kjent og kjær politiker en gang at det var «skog bak skogen» også, så hadde vi flyttet marka grensen litt, hadde Oslo hatt mye mere plass i bygge på. Dette vil nok aldri skje, men bildet er interessant. Vi sitter nå midt oppi 20 års feilslått boligpolitikk i hovedstaden, det ble i 2015 bygget 3000 nye boliger i Oslo, mens det årlige behovet er på 6000 nye boliger. Hvert år. Dagens byråd, eh..unnskyld..byregjering er mer opptatte av å påpeke at deres forgjengere ikke gjorde nok (det gjorde de beviselig heller ikke) enn å få fortgang i dagens prosesser. Første steg her bør være å rydde opp i rekkene nede hos Plan- og bygningsetaten som svært ofte oppleves som en flaskehals.

2883_Oslo__Parti_fra_Torshov,_Kildals_Gate_-_no-nb_digifoto_20150915_00069_bldsa_PK05280

Ikke rakettforskning vi driver med

Etter megling i snart 19 år i vår lille store by får man ofte henvendelser fra journalister om det ene og det andre. Mitt gjentagende utsagn er nettopp at det ikke er rakettforskning vi driver med, boligmarkedet er drevet av noen enkle hovedfaktorer med tilbud og etterspørsel i forsete. Rente vil på godt og vondt holde seg lave lenge og de vil ta tid før boligbyggingen er såpass at den demmer opp for netto tilflytting og etterspørsel. Det beste som kan skje for byens boligmarked på kort sikt er om flere selger før de kjøper, dette vil balansere markedet og prisene bedre.

Les også: «Svar på spørsmål som stilles på visning – 2. del»