Et mye roligere Oslomarked gir oss alle et etterlengtet pusterom. Ikke alle er enige i dette, men nå får iallfall nye kjøpere litt mere tid til å tenke seg om og slipper å kaste seg hodestups inn i budrundene. Er ikke dette bra da?

Som tidligere skrevet, er vi i en tid med mye «roping» og synsing i media om hvor boligmarkedet skal, hvor mye prisene har gått ned og hvor vanskelig det kan være å få solgt. Det meste av dette er en sannhet med mer eller mindre modifikasjoner.

Flytt oppover

Med mindre man skal pensjonere seg, nyte livet til det fulle og selge eneboligen for å flytte inn i leilighet, skal de aller fleste flytte oppover. De selger sin 2-roms og kjøper seg en 3- eller 4-roms eller kanskje skal man gå fra rekkehus til enebolig. Slik markedet er i dag med en prisnedgang vil det nå lønne seg å flytte oppover. Hvis en 2-roms leilighet i dag har en prisreduksjon på 200.000,- er det å forvente at en 4-roms har en betraktelig større reduksjon, eksempelvis 500.000,-. Med andre vil nettokostnaden i å flytte oppover lønne seg for de aller fleste, man får mer for pengene i dag enn for noen få måneder siden.

Supert for kjøpere

Når prisene går litt ned er det ikke vanskelig å argumentere for at det er fint for kjøperne, men det beste er kanskje at man får tid til å finne akkurat den drømmeboligen? Det har vært ganske frustrerende for mange å måtte kaste seg inn i den ene budrunden etter den andre, noen ganger nesten uten å vite hva man faktisk byr på. Selgere er selvfølgelig også tjent med at all informasjon kommer til interessentene, ikke minst for å redusere mulighetene for klager på feil eller mangler i etterkant. Boliginvestering er den største økonomiske aktiviteten man normalt sett gjør i livet, så å kunne bruke rett og riktig tid er det absolutt beste. Nå kan også kjøper få bedre tid i budrunden og det blir lettere å orientere seg om selve budprosessen underveis.

Supert for selger også gitt

Er det mulig da? Prisene har jo gått ned jo? Vel, igjen kjøper de fleste av oss bolig for å bo. Det er ikke slik at man nødvendigvis vinner i lotto hver gang man bytter bolig i Oslo, vi har bare vært særdeles bortskjemte på dette område i mange år nå. Det kan ikke være slik at vi skal sitte her på vår høye hest «og syte» om vi ikke oppnår ønsket pris med en gang. Som alltid, det er markedet som bestemmer. Det er nå 4 år siden 2013/2014 hvor det sist lugget i boligmarkedet. Som den gang, er det slik nå også, psykoligien som rår oss arme nordmenn!