Den 01.01.17 bestemte Siv & Co. at de skulle begrense maksimalt mulig låneopptak til 5 ganger brutto inntekten. Var dette en gjennomtenkt handling eller hadde de ikke forutsett konsekvensen av dette?

Full stopp?

Det er iallfall slik det noen ganger kan føles i motsetning til hvordan Oslo markedet har fungert  i det siste året. Noen visninger har denne våren vært normale, andre er helt tomme! For to måneder siden ble de kuppet før visning!  Hva skjer? Enn så lenge så selges boligen «noenlunde» til normalen, noen under, noen på, og noen færre til over prisantydning. Slik vil det være i de nærmeste måneder, men merk, prisene er klare for justering! Sivs krumspring sammen med nordmenns klokketro på at verden forløses hvert år etter påske har gjort at boligtilbudet i vår lille hovedstad har mer enn fordoblet seg på noen få uker. Da er ikke vi meglere smartere enn av vi presser ut alle på visning samtidig, og da helst på en søndag mellom 13:00-16:00.! Kan vi aldri lære? Oslo er en av de siste områdene i landet som ikke holder søndagen hellig, nå er vel det på tide?

4=3!

Hva betyr egentlig dette? Nå har ikke akkurat Sivs partifeller frontet de mest sosiale aspektene igjennom tidene, så derfor er dette kanskje ikke så overraskende? Den store utfordringen inntreffer når sskydiving-jump-falling-parachuting-38523ittende myndigheter skal utvise handlekraft, ofte uten viten av omfanget, og iverksetter tidenes mest usosiale «eksperiment», som vi vil kalle det. De som fikk låne 4 mill. i 2016 for som hovedregel, fikk låne langt mindre i dag med de nye lånekravene. Vel og merke er  5 ganger bruttoinntekt et prøveprosjekt for 1,5 år, men sittende kunder har merket dette. Det som er særs trist, er at våre trygge og solide bank- kvinner (menn)er kledd naken i den tro at banken ikke kan jobben sin. Vel og merke kan bankene i Oslo fravike reglene for inntil 8% av den samlede utlånet, noe som er en sterk begrensing i forhold til tidligere handlingsrom.

SIV: Dette er feil!

Trangt i døra

Dette uttrykket betyr så mangt, men også at det er vanskelig å få lån i dag. Med de nye lånereglene får man normalt, og maksimalt låne 5 ganger brutto inntekt. I tillegg må man stille opp med min. 15% egenkapital. Er man ung vil for eksempelvis studielån og evt. andre lån komme i fratrekk. Hva vil man tjene det første året etter 3-5 års utdannelse? La oss ta ett eksempel. 4 års utdannelse, 600.000,- i start lønn som nok er mer enn en «grei start» og med 200.000,- i studielån får denne unge kvinnen eller  mannen låne følgende: 600.000,- med fratrekk av studielån kr. 200.000,- x 5 = kr.  2.000.000,-.  p.t. i fin. Det er finnes ikke mange boliger i Oslo sentrum til denne prisen. Det er en synd at politikerne tar slike dårlige gjennomtenkte avgjørelser, nå er det mange søvnløse selgere der ute, dette er en helt feil fremgangsmåte fra regjeringen.

abstract-autumn-backgrounds-beautiful